Nereye Kadar YouTube ?
Bir zamanlar "ya oyun oynayarak para mı kazanılırmış git ders çalış!" diyen amcalarımıza dedelerimize sorarım, o küçük gördüğünüz hakir gördüğünüz sırf ders çalışmıyor diye dışladığınız çocuklar şimdi internet fenomeni haline geldi ve gelmeye devam ediyorlar.
Vazgeçilmez video paylaşım platformu olan YouTube'i Google satın aldıktan sonra çok büyük değişikliklere imza attı. Daha bundan birkaç yıl önce yani 2013-2014 yıllarında "Abone Ol" butonunu piyasaya sürdükten sonra ben şahsım adına söylüyorum o butonu çok ciddiye almadım. Facebook ve Twitter varken YouTube'de kim birbirini takip eder ki dedikten sadece iki yıl sonra kanallar bir güncelleme ile para kazanabilir hale geldi.
Bazı insanlarımızın paraya biraz düşkün olduğu aşikar. Oyundan futbola, makyajdan yemek tariflerine birbirinden farklı kategorilerde bir çok kanal ortaya çıkmaya başladı ve başlar başlamaz hemen ardından şikayetlerde gelmeye başladı. "hani çok az para geliyor, bu ne la buda paramı, aman ben sıkıldım uğraşamıycam." gibi...
Sanıldığının aksine aslında YouTube'den o kadar kolay para kazanılmıyor. Hemde Türkiye gibi reklama yatırımın çok az olduğu bir ülkede...
Gelin bunu detaylı inceleyelim;
YouTube aslında çok cimri bir platformdur. Bunu da yine bir Google aracı olan Blog sitesinde yazmam biraz komik tabi..
Yurt dışında ortalama bir reklam başına ayrılan bütçe 10$ ise bu rakam Türkiyede 0,01$, ne kadar komik değil mi?
Bundan yola çıkarak şunu tavsiye ederim ki eğer ingilizceniz çok iyiyse kesinlikle ingilizce içerik üretin.
Gençlerin bir hevesle bir heyecanla başladığı içerik üreticiliği bir yerden sonra sıkmaya başlıyor ve para kazanamadıklarından şikayet edip yarıda bırakıyorlar, bu da internetin bir video çöplüğüne dönmesine sebep oluyor.
Yani bir konuyla ilgili kaliteli veya kelitesiz olsun çok fazla video atıldığı için artık deneme yanılma yolu ile kaliteli olan video yu bulabiliyoruz.
Özgün içerikler üretmek yerine ya da sırf birilerine izletmek beğendirmek için paylaşımlar yapıldığı sürece ne üreticiler mutlu olur ne de istediği videoyu izlemek isteyen insanlar.
Kısaca YouTube senin videona para vermiyor ya da senin videona tıklandı diye sana yüzlerce dolar para vermez bunu bekleme.
Biraz acımasızca olacak ama YouTube'nin senin videona ihtiyacı yok bu tür kanallar YouTube'nin sürümden kazandığı projedir sadece.
Teknik içeriğe girecek olursak: YouTube PÜF NOKTALARI
Adwords dediğimiz bir sistem vardır, bir kelime başına ödenen para bu sistemle çalışmaktadır. YouTube bunu otomatik ayarlar.
Eğer içeriğinde bir otel kelimesi geçiyorsa veya bir araba markası kelimesi geçiyorsa YouTube otomatik olarak o videoya otel reklamı veya araba markası reklamı atar. Senin kazanacağın para o reklamda kullandığın kelimeye o firma ne kadar bütçe ayırmışsa 1000 izlenme başına veya reklam tıklaması başına o kadar para kazanırsın.
Yani senin paranı YouTube vermez kullandığın kelimeler verir.
Bu yüzden attığınız videolara oluşturduğunuz içeriklere dikkat edin.
Oyun videoları paylaşıyorsanız güncel oyunları oynamanızda ve takip etmenizde fayda var. Büyük kanalları takip ederseniz sürekli güncel paylaşımlar yaptıklarını fark edeceksiniz. Eğer birbaşkasının oynadığı oyun çok izlenmişse sizde o oyun izleniyor diye aynısını yapmaya çalışırsanız ne özgünlük kalır nede zevk alırsınız.
Eğitim videoları mı paylaşıyorsunuz. Aynı konuları anlatmayın mesela Photoshop eğitimi veriyorsunuz tutupta araçları kutuları anlatmayın, bunu yüz bin kanal yapıyor zaten. Araçları anlatmak yerine bir araçla farklı ne yapılabilir gibi yöntemlerini püf noktalarını anlatın, işte ozaman dikkat çekersiniz.
İlginç bilgiler mi paylaşıyorsunuz. Evet genelde 51. bölge Deepweb bunlardan en ünlü olanları ve herkes bu içerikleri paylaşıyor ben dahil. mesele burada farklı bilgiler bulmak değil tabiki araştırarak farklı bilgilerde bulacaksınız o ayrı, ama anlatmak istediğim aynı bilgi içerisindeki farklı bir tio farklı bir olgu. Mesela Deepwebte ortaya çıkan yeni bir görüntü yada video. başlığı altında bilgi içeriği oluşturabilirsiniz.
Tekrar söylüyorum işin püf noktası izlenme sayısı değil izlenme dakikası. YouTube kanalınızın demografi sekmesini sürekli takip edin kitle tutma sekmesini sürekli takip edin, özgün olun, dürüst olun, doğru tagler atın, kazanın :)
Ve malesef sektörün hastalığı olan 1vs1, 2vs2 olan birbirlerini karşılıklı takip etme meselesine gelince; tek kelimeyle boşuna vakit kaybı bir süre sonra bunlar siliniyor boşuna çabalamayın. Benim kanalımın izlenme kitlesi %98 abone olmayan kullanıcılardan geliyor. yani abonelik çok önemli değil.
Son zamanlarda reklam veren dostu olan YouTube artık argo kelimelere ve +18 tehlikeli kelimelere ödeme yapmıyor. yani boşu boşuna videoları çalıpta platformu kirletmeyin.
Sırf izlenme kasmak için de spam etiketler atıyorsunuz ya, sadece kendinizi kandırırsınız. artık karşınızda yapay zeka var.
Kendi reklamlarınıza tıklamayın arkadaşlarınıza tıklatmayın.
Bunlar hesabınızın kapanmasına veya ceza almasına vesile olacaktır.
Daha fazla püf noktası ve sorularınız olursa yorumlarınızı bekliyorum.
Fakir kanalımada göz atabilir abone olabilirsiniz :)
Youtube Kanalı için TIKLAYINIZ
İyi içerik üretmeler...
Grafik Tasarım & Fotoğraf