31 Ağustos 2016 Çarşamba

VEKTÖR GRAFİK NEDİR

Vektör grafikler çözünürlükten bağımsız, her bir nesne matematiksel ifadelerle oluşturulan ve en önemlisi detay kaybetmeden herhangi bir boyutta yeniden ölçeklendirilebilen grafik türüdür.

Aşağıda görüldüğü üzere vektörel nesne büyüdüğünde herhangi bir büyüme gerçekleşmiyor.




Bitmap Grafik Nedir?
Bitmap türü grafiği tanımlayacak olursak, ilgili imajı oluşturan ve her biri renk bilgisi içeren piksel veya noktaların yan yana ve alt alta dizilmesiyle oluşan grafik türüdür.

Piksel'den kısaca bahsetmek gerekirse bir bitmap görüntüyü oluşturan en küçük noktadır. 

Bitmap grafikler hangi programlarla oluşturulabilir?
Bu tür grafikleri oluşturmak için en bilindik ve en popüler olan Adobe Photoshop'u ilk başta sayabiliriz. Sonrasında uzun zamandır Photoshop'a alternatif olarak gösterilen Corel ve Illüstratörden bahsedebiliriz.

Yine açık kaynaklı ve ücretsiz bir program olan Grimp'i duymuşsunuzdur. Eğer Grimp'in arayüzüne yabancı iseniz Grimpshop'u deneyebilirsiniz. Grimpshop'taki arayüz Photoshop ile hemen hemen aynı yappılmaya çalışılmıştır.

Bitmap grafiklerde en çok kullanılan uzantılar .jpg, .png, .gif, .bmp gibi...

Vektör Grafiklerin Avantajları
Vektör grafikler farklı boyutlar ve farklı renklerde üretilmesi gereken çalışmalarda kullanılmak için idealdir.

Örneğin bir vektörel görsel çalışması büyük bir ilan tahtası için büyütülüp kullanılabilir. Aynı zamanda istenilen derecede küçültülüp kullanılabilir, kalite kaybı olmaksızın çeşitli baskılarda da kullanılabilir.

Vektörel bitmap'lar yeniden şekillendirilip, yeniden renklendirilebilirler.

Vektörler Photoshop gibi piksel tabanlı programlarda kullanıldığı takdirde büyütülüp küçüldüğünde görüntü kaybına, kalite kaybına uğrayabilir.




27 Ağustos 2016 Cumartesi

FOTOĞRAF TEKNİKLERİ


ÖNEMLİ:
İyi bir GRAFİK TASARIMCI iyi bir FOTOĞRAF bilgisine sahip olmalıdır.


- Fotoğraf çekemiyor musunuz?
- Bir kamera aldınız, ilk önce nereye gitsem diye bir sürü plan program mı yapıyorsunuz?
- Çektiğiniz fotoğrafları yayınlamakta zorluk mu çekiyorsunuz?

Korkmayın. Aynı sorunları herkes ilk adımda yaşıyor, önemli olan vazgeçmemek.


Fotoğrafa Giriş

2016 yılına girdiğimiz ilk aylardan itibaren teknolojinin de ilerlemesiyle birlikte akıllı telefonlarında profesyonel fotoğraf makineleri kadar kaliteli görseller yakaladığını hepimiz biliyoruz.

Fakat, hiç bir akıllı telefonun profesyonel fotoğraf makinesi olamayacağını da bilmeliyiz.

Fotoğrafın kalitesini belirleyen, değişmeyen altın kuralları vardır. Bunlardan birini bile kadraja(kare içerisine) oturtursanız çektiğiniz fotoğrafın kalitesini göreceksiniz.


Bu kurallara bir göz atalım;


1. Dört Nokta Kuralı:


Fotoğrafını çekeceğiniz objeyi tam ortalamak yerine çizgilerin kesiştiği dört noktadan birine objenin açısına göre yerleştirirseniz, fotoğrafa bakılma oranını arttırırsınız.

Bu teknik hem objeyi hemde objenin bulunduğu ortamı gözler önüne serip dikkati tek noktada yoğunlaştırmayı azaltarak, kadraja ferahlık katar.




Çekeceğiniz objeyi mecbur değilseniz ortalamayın, Eğer ortalarsanız göz ortaya odaklanır ve etrafını göremez, dolayısıyla göz yorulur.




































2. Çizgiler ve Perspektif(derinlik)

Gözler Bir kareye baktığı zaman otomatik olarak çizgileri, hatları, birbirini takip eden eşit boyuttaki objeleri takip etmeye başlar.

Bir tanesi bile bozuk olduğunda göz hemen bunu algılar, bu olayı bir sınıfta sınava giren öğrencilerden bir tanesi kafasını çevirdiği anda öğretmenin bunu anında fark etmesi ile bağdaştırabiliriz.

Bir karede Derinlik yakalamak istiyorsak bu illa dümdüz olacak anlamına gelmez.

Bir düzen eşliğinde kadrajın sağ tarafına ya da sol tarafına, göze hoş gelebilecek birbirini takip eden objelerinde perspektifi alınabilir.

Yeterki göz, düzeni takip ederken yorulmasın veya bir engelle karşılaşmasın. Engellerden kastımız farklı bir renk olabilir, yada farklı bir obje hatta belkide farklı bir boyutta duran element.

Sizin bir kadrajda perspektifi bozabilecek unsuru aramak için bir çabanız olmasa bile ilk bakışta o gözünüze çarpacaktır rahat olun. :)


3. Makro(yakın çekim):
















Makro çekimde dikkat etmeniz gereken temel madde odaklamadır.

Bu, bir objenin küçük bir ayrıntısı da olabilir, herhangi küçük bir cisim de olabilir hatta bir doku bile olabilir. Kaliteli bir makro çekim için elinizde bulunan lens 200mm veya üstü olması gerekir.

Odaklayacağınız objenin arka planı bulanık görüneceği için arka plan temasında daha çok renk uyumluluğu aranır. Üç veya daha fazla renk makro yapılan objenin canlılığını ve dikkat çekiciliğini azaltacaktır.

Makro çekimi yaparken sıradan çekim pozisyonları uygulanmamalıdır. Daha ziyade yatay pozisyon ya da diz üstünde dirsekle bacaktan destek alarak çekim yapılabilir.

Not: Makro çekimi yaparken deklanşöre basmadan 2-3 saniye önce nefes tutulması titremeyi önler. Eğer titremeyi önleyemiyorsanız zamanlamalı çekim yapmakta işinize yarayacaktır.


4. Bakış Açısı:
Bir objeye nasıl baktığınız önemlidir. Tabi sadece obje değil, Dünya'ya diğer insanlardan daha farklı baktığınızı düşünüyorsanız hayal gücünüz iyidir demektir.

Bakış açısı demek herkes sağa bakarken senin sola bakman değildir. Senin de sağa baktığında sağa bakanların gördüğü varlıklardan daha farklı varlıklar görmendir.

Özetle bakış açısı aynı objeyi farklı hayallere sığdırmaktır.

Mesela bu fotoğrafta bazı insanlar kirli pasaklı dağınık bir oda görebilir. 

Ama bazı insanlarda yaşanmış anıların olduğunu ve bir takım insanların bu odada nasıl bir hayat yaşadığını hayal edebilir.

(Fotoğraf: Kadıköy sokaklarında terk edilmiş bir han)





küçük faydalı notcuklar:
- Pozlama: Gelen ışığın miktarı ile orantılıdır.

- Gelen ışık ise Enstantane ile orantılıdır. yani enstantane'ye dikkat edin, iso 100 değerinde enstantaneyi arttırabilirsiniz. Olabildiğince az iso değeri verin fazla değer vermek görüntüyü bozabilir. 

- Uzun pozlama için 1/1 den daha düşük enstantane verebilirsiniz.

- Gelen ışık Diyafram ile ilişkilidir. Her değer bir öncekinin yarısı kadar ışık alır.

- Alan değeri "f" ile gösterilir. değer arttıkça bulanıklık değeri azalır.

- Arkaplanı flu tutan portreler çekmek istiyorsanız f/5.6 1/400 sec. ISO: 100 değerleri uygundur.

(İYİ BİR FOTOĞRAF SİZİ EN ÇOK MUTLU EDEN FOTOĞRAFTIR.)

Grafik&Fotoğraf

2 Ağustos 2016 Salı

KURUMSAL KİMLİK NEDİR

Kurumsal Kimlik Nedir?
Kurumsal kimlik isminden de anlaşıldığı gibi bir kurumun kimliğidir. Nasıl ki kimlik kartlarımızda bizim ile ilgili bütün bilgiler içeriyor ise, kurumsal kimlikte de kurumun bütün bilgileri içerir.

Kurumsal kimliğin pazarlamada ve müşteri algısında rolü büyüktür. Herhangi bir kuruma güvenen müşteri, güvendiği kurumun logosunu görmesiyle birlikte bulduğu ürüne daha sıcak yaklaşır. Bu sebeple kimliği sağlam temellere dayalı bir kuruluş her zaman bir adım öndedir.

Kurumsal Kimlik Ne İşe Yarar?
İyi hazırlanmış bir kurumsal kimlik iyi bir imajdır. Bu sebeple hazırlanan kurumsal kimlikte hazırlandığı süreye bakılmaz.

Kurumsal kimlik bir kurumu diğer kurumlardan ayırır, bazen bir amblem, bazen bir slogan, bazende sadece seçilen bir renk tonu bile yeterlidir kendisini anlatmaya. Kullanılan logonun, amblemin ya da logotype'ın kurum ile örtüşmesi çok önemlidir. aksi halde bir zaman sonra yeterli ilgiyi göremediği için, kurum kimliğini yeniden yapılandırmak zorunda kalır. Bu da o kurum için hem maddi hemde manevi bir kayıp olur.

Özetle; Kurum ile bağı güçlü olan kurumsal kimlik tasarımları, reklam yatırımlarınında başarılı olmasını sağlar ve akılda kalıcılık oranını yükseltir.

Kurumsal Kimlik Tasarım Sürecini beş madde halinde sıralayabiliriz
(tabi her tasarımcı kendine göre yol izleyebilir);

1. Tasarım öncesinde yapılacakların listelenmesi ve veri toplanması
2. Tasarım süreci zaman ayarlaması
3. Tasarımların taslak halinde sunumu
4. Sunum sonrası revizeler
5. Tasarımların onaylanması ve baskıya hazırlık

Kurumsal Kimlik Nerelerde Kullanılır?

Kurumsal kimlik iç ve dış etkenler olarak iki ayrı bölümdür;
1. Kurum içinde kullanılanlar
2. Kurum dışında kullanılanlar

Kurum içindeki çalışmalardan bazıları;
- Logo
- Antetli kağıt
- Zarf
- Kartvizit
- Dosya
- Kurum içi dökümanlar vs...

Kurum dışındaki çalışmalardan bazıları;
- Araç giydirme
- Bina cephesi
- Gazete
- Dergi
- Katalog
- Billboard
- Megalight vs...

Not: Eğer ilk defa bir kurumsal kimlik tasarımı yapacaksanız düşük fiyat vermeyin. Hem kendiniz için, hem de piyasa sağlığı için... 
Eklemek istediğiniz veya eleştiri yapmak istediğiniz bir konuda yorum yapabilirsiniz. Teşekkür ederim.


Grafik Tasarımcı